torstai 5. marraskuuta 2015

Portaali - unelmien täyttymys vai häkki ?

Blogini lukijamäärät ovat kasvaneet viime aikoina aika paljon ja se on huikeaa, kiitos ! Olen kirjoitellut useampaakin blogia erilaisista aiheista jo melkein kymmenen vuotta eikä lukijoita ole koskaan ollut niin paljon kuin nyt. Lisäksi koen ensimmäistä kertaa koko bloggaushistoriassani niin suurta paloa tätä touhua kohtaan, että postausaiheita tulee mieleen enemmän kuin ehdin edes kirjoittaa. Ihmissuhdeaiheet ovat selkeästi oma juttuni joista riittää sanottavaa ja mitä ilmeisemmin aihepiiri uppoaa myös teihin lukijoihin. Blogiskene on kuitenkin nykyään sellainen, ettei vaikkapa sata lukijaa ole enää luku eikä mikään, vaan suosituimmilla bloggaajilla lukijoita alkaa olla kymmeniä ellei jopa satoja tuhansia. Bloggaamisella voi jopa elättää itsensä ja suositut bloggarit ovat suorastaan julkkiksia. Sellaiseen suosioon verrattuna nämä omat (omalla mittapuullani kuitenkin isot) lukijamääräni ovat aika mitäänsanomattomia.

Siitä asti kun ensimmäiset blogiportaalit perustettiin olen haaveillut pääseväni joskus kirjoittamaan sellaiseen. Olisi ihan mieletöntä kirjoittaa niin suurelle lukijajoukolle ja päästä kaikenlaisiin palkintogaaloihin ja muihin bloggaajille tarkoitettuihin tilaisuuksiin, puhumattakaan siitä että kirjoittamisesta saisi jotain palkkiotakin. En kuitenkaan seuraa kovinkaan montaa portaaliblogia, vaikka olen kyllä yrittänyt. Ei jotenkin nappaa yhtään sellaiset toisiaan hyvin paljon muistuttavat lifestyle päivänasu blogit, joissa bloggarien vaatteetkin ovat usein tosi pliisuja, älyttömän kalliita tai molempia. En innostu myöskään fitness- tai treeniblogeista, ruokahedonistin elämänhalun tappavista vihersmoothieblogeista tai luoja paratkoon jostain matkailublogeista joissa heilutaan milloin missäkin päin maailmaa, Ei vaan kerta kaikkiaan nappaa. Ja jotenkin on tosi hankalaa kuvitella itseäni sellaiseen joukkoon. Olen tutustunut esimerkiksi Indiedaysin ja Cosmopolitanin blogeihin ja vaikka varsinkin viimeksi mainitun alla luulisi olevan kysyntää ihmissuhde- ja seksibloggarille, ainakaan nykyisillä Cosmon bloggaajilla ei sellaisia aiheita ole näkynyt. Toki portaaliblogien sisältö on todella laadukasta, bloggarien kuvat ovat mielettömän kauniita ja hienoja ja tekstikin on hyvää. Aihesisältö ei vaan sytytä yhtään.



Tämä oma blogini on aika ongelmallinen portaalijäsenyyttä tai edes suurempaa suosiota ajatellen monessakin mielessä. Sen lisäksi että aiheeni on valtavirrasta poikkeava, liittyy siihen pari sellaista ominaispiirrettä jotka ovat vähän ristiriidassa suositun blogin kriteereitä ajatellen. Yksi niistä on valokuvat. Hyvän blogin tunnusmerkkinä pidetään laadukkaita kuvia joita tulisi olla runsaasti, ja usein suositellaan julkaisemaan kuvia itsestään. Ihmisiä kiinnostaa blogin takana oleva ihminen ja hänen kasvonsa ja suositut bloggarit tekevät hommaa koko nimellään eivätkä piiloudu nimimerkkien taakse. Itsekin kirjoitan blogiani omalla nimelläni (joka on vieläpä melko erikoinen, mikä lisää tunnistettavuutta) mutta en oikein tiedä millaisia kuvia tänne nyt itsestäni sitten lisäisin. Tuntuisi tosi hassulta tälläytyä ja poseerata päivittäin jossain kuvissa jotka sitten julkaisen tekstissä joka käsittelee vaikkapa deittailua. Eihän minun päivän asuni siihen mitenkään liity? Eikä minulla ole järjestelmäkameraakaan, tai ketään ottamassa niitä kuvia itsestäni. Kai voisin kuvata jotain random asioita ympärilläni, mutta en ole mikään erikoisen taitava valokuvaaja. Pitääkö minun nyt mennä jollekin valokuvauskurssille jotta voin ottaa kuvia sydämenmuotoisista suklaakonvehdeista, koska blogissa kuuluu olla valokuvia? Toisinaan myös sanotaan, että hyvässä blogissa tekstiä pitäisi olla vähän ja kuvia paljon. Se vie vähän pohjaa tältä koko jutulta, kun näitä omia juttujani on pikkuisen hankalaa tiivistää kolmeen lauseeseen tai yrittää kuvien avulla ilmaista. Olisi muutenkin vähän hölmöä rajoittaa tekstin määrää ja lisätä kuvia, kun olen kuitenkin kirjoittamisessa aika tavalla parempi kuin kuvaamisessa.

Olen miettinyt sitäkin, rajoittaisi portaalijäsenyys kirjoittamisen vapauttani jollakin tavalla ja miten se vaikuttaisi blogini sisältöön. Minä haluan kirjoittaa asioista juuri niin rohkeasti kuin hyvältä tuntuu, esimerkiksi jos tahdon kertoa että sain hyvää seksiä eilen niin olisi kiva voida se vapaasti tehdä. Olisi tosi tylsää ruveta sensuroimaan tekstejäni taas, kun Teekutsuilla on nimenomaan siksi perustettu että pääsisin eroon ilmaisunvapauttani rajoittavista tekijöistä. Onneksi tämä portaalijäsenyys ei kuitenkaan ole millään tavalla ajankohtaista, olen vielä niin pikkutekijä blogimaailmassa että kaikki tämä on pelkkää teoreettista pyörittelyä. Toistaiseksi on hyvä näin.

Mutta hei, jos teillä on ehdotuksia minkälaista kuvitusta haluaisitte täällä nähdä, olisin tosi kiitollinen! Säännöllisin väliajoin joku ehdottaa alusvaatekuvien lisäämistä tänne ja siihen en kyllä edelleenkään lähde, mutta sellaisille vähän vähemmän ronskeille ehdotuksille olen avoimena. Vai tekisinkö videoita, sekin voisi olla hauskaa? Kissakuvia, aamupaloja vai ehkä kortsupapereita lattialla? Otan mielelläni vastaan myös postausideoita, sillä nyt teitä lukijoita on jo sen verran että voin sanoa (tuntematta itseäni tyhmäksi) tekeväni tätä teille, enkä itselleni. Kiitos jo etukäteen!

2 kommenttia:

Sofia kirjoitti...

Mä oon kanssa miettiny tätä portaaliasiaa, mutta en oo tehny sille mitään, kun en oo keksiny mitään hyvää ratkasua siihen. Lilyssä on mun käsityksen mukaan eniten tätä ihmissuhdegenreä ja siellähän on useita tällasia ns. anonyymisti / kuvattomasti kirjotettuja blogeja, mut oon ite miettiny sitä, että häviääkö se blogi sit vaan sinne massaan. Tällasta yksittäistä on tosin vieläkin vaikeempi löytää, että en sit tiedä olisko se parempi. Mutta koska en osaa päättää niin jatkan pohtimista :D

Larissa kirjoitti...

Joo Lilystä näitä löytyy mutta sielläkin on niitä blogeja niin pirusti että ei se oikeastaan kai helpota löytämistä, ellei onnistu jotenkin ilmiömäisesti erottumaan joukosta. Että kai tässä itsekin pitää vaan jatkaa tällä nykyisellä linjalla ja mietiskellä lisää :D